Acerola tabletki – bogactwo witaminy C

Nie jest tajemnicą, że jedną z najważniejszych witamin, jakich wymaga nasz organizm jest witamina C. Jako jej nośnik, uważamy najczęściej cytrynę i inne cytrusy. Czy trafnie?

Nie tylko cytryny

Wbrew obiegowej opinii, w cytrynach substancji, jaką jest kwas askorbinowy, czyli witamina C, nie ma zbyt dużo. Zasadniczo, to w porównaniu do innych owoców i warzyw, w cytrynie tej witaminy jest bardzo mało. Niemal tyle samo można znaleźć w pomidorze, a już całkowicie biją cytrynę na głowę takie owoce, jak: kiwi, czarna porzeczka, truskawki, mango, pomarańcza, papaja, czy warzywa, jak: brokuł, brukselka, jarmuż, a w szczególności papryka. W jednej czerwonej papryce jest nawet dziesięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie. Jest oprócz tego jeszcze jedna roślina, niestety nie występuje w Polsce, której owoce są niezwykle bogate w ową witaminę. Okazuje się, że plasuje się ona pod tym względem na pierwszym miejscu. Mowa tu o aceroli.

Acerola – najlepsza witamina C

Acerola to krzew, naturalnie rosnący na terytorium Ameryki Środkowej. Nazywana inaczej „wiśnią z Barbados”, ponieważ jej owoce wyglądem nieco są podobne do wiśni. Są niewielkie i jasnoczerwone. Konsumowane są na całym świecie nie ze względu na smak, ale na swoje właściwości. Witamina C naturalna substancja, znajdująca się w tym owocu w wielkim wręcz stężeniu, rozsławiła jego użycie dla celów medycznych. Owoce aceroli są dość nietrwałe, nadają się do zjedzenia najwyżej do trzech dni po zerwaniu. Dlatego też, na ich podstawi, wytwarza się liczne wyroby spożywcze i lecznicze, takie jak acerola tabletki, ale też dżemy, syropy, galaretki, soki. Powszechne jest też mrożenie puree lub pulpy z aceroli i eksportowanie jej na rynki innych krajów w takiej właśnie formie.

Do czego potrzebna nam witamina C?

Wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że jest potrzebna, mało kto choćby całkowicie zdaje sobie sprawę, jakie ma witamina C właściwości. Kwas askorbinowy (czyli witamina C) dostarczany organizmowi we właściwych dawkach, wzmacnia jego odporność. Dzięki temu, zapobiega między innymi przeziębieniu. Nie trzeba uczyć się medycyny, żeby zdawać sobie sprawę, że na pierwsze oznaki przeziębienia jest najskuteczniejsza witamina C. A zatem spora liczba osób, zauważywszy u siebie objawy, takie jak katar, kaszel, ból gardła, czy podwyższona temperatura, udaje się do kuchni, zaparzyć sobie herbatę z cytryną. Zalewając niestety sok z cytryny wrzątkiem, zabija się, już i tak małe ilości witaminy C obecne w tym owocu. O wiele lepszym wyjściem byłoby wykorzystanie dobrodziejstw innych owoców i warzyw, spośród których acerola wybija się na sam przód, pod względem zawartości kwasu askorbinowego. Naturalnie, acerola nie występuje w Polsce, nie zerwiemy jej więc w ogródku, ani nie kupimy na targu czy w sklepie. Nie ma jednak problemów z zakupieniem jej w postaci suplementu diety, takiego jak acerola tabletki.

noblehealth.pl

Rola witaminy C w organizmie nie kończy się jednak na przeciwdziałaniu przeziębieniom. Jej obecność pomaga zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, zakaźnych, jak też cukrzycy. Jest odpowiedzialna za prawidłowy proces wchłaniania żelaza, a zatem przeciwdziałania anemii. Witamina C jest też niezbędna dla prawidłowej syntezy kolagenu w organizmie.